Google Search  |  Meridian Systems  |  Meridian Streaming  |  Restaurant  |  WiKi  |  Duncan's Meridian Info  |  Board Rules  |  Restaurant Rules
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
Rate This Topic
#272983 - 2018-02-11 11:37 MC200 + 818 not working
Registered: 2013-05-07
Posts: 100
Dappad Offline
Hitchhiker
Dappad Offline
Hitchhiker

Registered: 2013-05-07
Posts: 100
Loc: Solihull, UK
Hi All,

A couple of days ago my 818 dropped off the zone list within the iPad app.

Upon trying to resolve this yesterday, by resetting the router, i am now unable to access the core.

The system has been stable for a couple of years now, so this is somewhat worrying.

I have tried to connect MC200 and 818 to a separate TP-Link switch and connect this to the router (currently have them both directly connected to router without issue) but still no joy. Also took 818 out the loop, still no joy.

Sooloos config is only showing IP of my laptop... I think I’d normally see the MC200 also shown and 818 as a zone. It’s been a while since I have had to delve into this territory so I could well wrong.

Managed to find out the IP address of MC200 and run /debug... not sure what i’m Supposed to be looking for but there is lots of info shown.

Trying to login to Webhost of MC200 prompts for password... tried what I think it could be but no joy and I’m not sure how to reset.

Also tried going to ‘mySooloos/... serial number’ but no luck their either.

Control:PC shortcut on my laptop just results in spinning wheel as though it’s waiting... but nothing happens.

Both MC200 and 818... appear to be functioning fine. I’m assuming a network error.

Logged into the router... and DHCP is enabled (as recommended by Meridian)... I quickly run out of talent regarding any of the setting and what to look for in this regard.

Any suggestions welcome.


Music Room: 818v3, DSP8000SE (SpeakerLink cables), iPad2 (Core Control).
Office: Stax SRS2020 via 818
Lounge: MC200, DSP5200SL.
Sonos Bridge + S5's around the house pointing to Sooloos library.
Garage: analogue System - Why compromise on sound when cleaning the car smile
Wish List: Room Correction with 818.
Top
#272984 - 2018-02-11 12:03 Re: MC200 + 818 not working [Re: Dappad]
Registered: 2004-08-07
Posts: 7,441
Ian Offline
President of the Imperial Galactic Government
Ian Offline
President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2004-08-07
Posts: 7,441
Loc: Surrey, England, UK
Take the tp-link switch off the network. It’s been reported, and subsequently specs confirmed, that some tp-link switches will probably be incompatible with Sooloos. Basic Netgear ones work well if you ever want to put a switch back in.

Then continue with trouble shooting.

I don't know if there is a way to see when last router firmware update was. Occasionally these things auto update and if that coincides with when the problem first occurred, that may point to the problem.

Worth posting screenshot of the little table in MC200 debug view - it should show core/broker, store and a couple of audio endpoints iirc. blank out your serial number/in any screenshots.


Meridian owner since 1992
DSP5000 96/24, MC200, Prime & PSU, Focal Elear, Explorer 1 & 2, F80, 200/203 and various Sonos.
Top
#272985 - 2018-02-11 12:24 Re: MC200 + 818 not working [Re: Dappad]
Registered: 2012-12-04
Posts: 476
JaapJan Offline
Paranoid android
JaapJan Offline
Paranoid android

Registered: 2012-12-04
Posts: 476
Loc: Land van Maas en Waal, Netherl...
Have you switched everything off (off, not stand by), including router, and then restarted again one after the other starting with router?

Cheers!


System 1: MC200, 818v3, DSP7200SE
System 2: boxed (DSP5000.1, Monarchy DIP24/96, Squeezebox Duet.)
Office: MS200, STAX SRM-323II, SR303
Top
#272986 - 2018-02-11 13:04 Re: MC200 + 818 not working [Re: Dappad]
Registered: 2001-05-23
Posts: 2,718
Gianni Offline
Great Green Arkleseizure
Gianni Offline
Great Green Arkleseizure

Registered: 2001-05-23
Posts: 2,718
Loc: North London, United Kingdom
Originally Posted By Dappad
Managed to find out the IP address of MC200 and run /debug... not sure what i’m Supposed to be looking for but there is lots of info shown.
This suggests, at the very least, that the core is working and visible over the network.

Originally Posted By Dappad
Control:PC shortcut on my laptop just results in spinning wheel as though it’s waiting... but nothing happens.
Was that a wired or wireless connection?


Wonderful perfect quadraphonic sound with distortion levels so low as to make a brave man weep smile
Top
#272988 - 2018-02-11 13:16 Re: MC200 + 818 not working [Re: Dappad]
Registered: 2004-04-15
Posts: 12,317
VirusKiller Offline
Don't Panic
VirusKiller Offline
Don't Panic

Registered: 2004-04-15
Posts: 12,317
Loc: nr. Milton Keynes, UK
Repeating some advice from within the Roon team:

Quote:
For whatever reason gigabit to 100 megabit transitions in switches are tricky with UDP. There are lots of ways for packets to end up on the floor it seems and some switches better than others.

So, for example, the Green D-Link switches that I have all over the house don't work with Sooloos, but my Sagem Sky router, Billion router, and Apple TimeCapsule are all fine.


Roon Developer and ex-moderator of this Forum
I am #25 in the HH1 photo of fame.
Top
#272989 - 2018-02-11 13:16 Re: MC200 + 818 not working [Re: Gianni]
Registered: 2010-12-09
Posts: 3,365
Ratbert Offline
Ravenous Bugblatter Beast of Traal
Ratbert Offline
Ravenous Bugblatter Beast of Traal

Registered: 2010-12-09
Posts: 3,365
Loc: Europe
PM sent.


Always learn from the mistakes of others. You can never live long enough to make them all yourself.
Top
#272990 - 2018-02-11 14:36 Re: MC200 + 818 not working [Re: VirusKiller]
Registered: 2013-05-07
Posts: 100
Dappad Offline
Hitchhiker
Dappad Offline
Hitchhiker

Registered: 2013-05-07
Posts: 100
Loc: Solihull, UK
Thanks for all the responses and offers of help. Times like these you realise how great this forum is smile

So In between tiling one of the bathrooms, I have re-ran through the following.

1) Switched off and unplugged the router (EE Bright Box 2) and MC200.

2) Removed TP-link from the chain.

2) Powered both a) Router and then b) MC200 back up

4) Re-ran debug and shows worker/store/broker version 2.538 and device version 1579. Only one endpoint is shown (MC200)

5) Re-connected 818. (This is in a different room connected by a single cable direct to router.)

6) Re-ran /debug... still showing only 1 Audio endpoint of MC200.

7) Opened up iPad app. Still searching for system core......BUT........if I enter IP address of MC200 manually, it enables me to play music. So MC200 is working and core is working.
818 is 2x floors up and does not show as a zone.

7) re-opened control p.c. (Old windows 7 laptop) still trying to connect. (Tried both wired and wireless)

8) re-opened Sooloos config v34. Shows Control:PC IP address version 2.535 device build 472. Audio endpoint - Primary sound driver (assuming this is the pc). Same result wired or wireless.

I have fairly recently upgraded the broadband to a faster speed but that was a few weeks ago and it has only been a few days since this issued occurred.

Any other suggestions?

P.S. Just noticed your offer of help Russ... much appreciated. May take you up on that :ok)


Music Room: 818v3, DSP8000SE (SpeakerLink cables), iPad2 (Core Control).
Office: Stax SRS2020 via 818
Lounge: MC200, DSP5200SL.
Sonos Bridge + S5's around the house pointing to Sooloos library.
Garage: analogue System - Why compromise on sound when cleaning the car smile
Wish List: Room Correction with 818.
Top
#272991 - 2018-02-11 14:45 Re: MC200 + 818 not working [Re: Dappad]
Registered: 2004-08-07
Posts: 7,441
Ian Offline
President of the Imperial Galactic Government
Ian Offline
President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2004-08-07
Posts: 7,441
Loc: Surrey, England, UK
MC200 is v2.538

Control:PC is version 2.535

Absent ID4x is version?

Worth manually updating Control:PC and I would physically bring MC200 and 818 together on same (non tp link switch) and see if 818 updates.

Also can you test wired internet from location of 818? ie unplug 818 nic and connect up a PC. possible network issue - iirc that route to 818 is outside?


Meridian owner since 1992
DSP5000 96/24, MC200, Prime & PSU, Focal Elear, Explorer 1 & 2, F80, 200/203 and various Sonos.
Top
#272992 - 2018-02-11 15:03 Re: MC200 + 818 not working [Re: Dappad]
Registered: 2010-02-12
Posts: 1,745
AudioImages - Rick Offline
Meridian Partner Knows where his towel is
AudioImages - Rick Offline
Meridian Partner
Knows where his towel is

Registered: 2010-02-12
Posts: 1,745
Loc: Sheffield, England
Originally Posted By Dappad
I have fairly recently upgraded the broadband to a faster speed but that was a few weeks ago and it has only been a few days since this issued occurred.
Did any hardware change at this upgrade?
New router maybe?

Rick


Audio Images, 284 Glossop Road, Sheffield, England. Tel: 0114 273 7893
Website: www.audio-images.co.uk Email: Click here to email Rick
Twitter: Audio Images
Top
#272994 - 2018-02-11 15:47 Re: MC200 + 818 not working [Re: Ian]
Registered: 2013-05-07
Posts: 100
Dappad Offline
Hitchhiker
Dappad Offline
Hitchhiker

Registered: 2013-05-07
Posts: 100
Loc: Solihull, UK
Hi Ian,

818 is a v3 running 4.0

MC200is in same room as router.

818 is in a different room but runs directly into the same router as MC200 with a long cable.

I am unable to update Control:PC as when I go to the IP address of core it’s asking for a password.......I can’t remember,what that was.

MC200 is now upstairs. Coming from MC200 into master and then daisy chain to slave works okay.......but obviously no 818 magical MQA.

If I use SpeakerLink from MC200 into SpeakerLink ‘in’on 818( which I think is how it should be wired when used both in series) I get no sound.

I can use the laptop wired to router in the same room as 818(and now MC200) but I have to use the cable that normally goes into the network socket of 818.

I don’t have other switches available....


Music Room: 818v3, DSP8000SE (SpeakerLink cables), iPad2 (Core Control).
Office: Stax SRS2020 via 818
Lounge: MC200, DSP5200SL.
Sonos Bridge + S5's around the house pointing to Sooloos library.
Garage: analogue System - Why compromise on sound when cleaning the car smile
Wish List: Room Correction with 818.
Top
#272995 - 2018-02-11 15:49 Re: MC200 + 818 not working [Re: AudioImages - Rick]
Registered: 2013-05-07
Posts: 100
Dappad Offline
Hitchhiker
Dappad Offline
Hitchhiker

Registered: 2013-05-07
Posts: 100
Loc: Solihull, UK
Hi Rick,

Same router, just a faster speed.

This is what’s confusing (for me anyhow).

Stable since I had you come and upgrade 818/SE


Music Room: 818v3, DSP8000SE (SpeakerLink cables), iPad2 (Core Control).
Office: Stax SRS2020 via 818
Lounge: MC200, DSP5200SL.
Sonos Bridge + S5's around the house pointing to Sooloos library.
Garage: analogue System - Why compromise on sound when cleaning the car smile
Wish List: Room Correction with 818.
Top
#272998 - 2018-02-11 15:59 Re: MC200 + 818 not working [Re: Dappad]
Registered: 2001-05-23
Posts: 2,718
Gianni Offline
Great Green Arkleseizure
Gianni Offline
Great Green Arkleseizure

Registered: 2001-05-23
Posts: 2,718
Loc: North London, United Kingdom
Originally Posted By Dappad
I am unable to update Control:PC as when I go to the IP address of core it’s asking for a password... I can’t remember, what that was.
Do you mean this happens when you use an internet browser to go to the IP address of the core in this format http://IP address/webclient/WebClient.html

I would suggest:

- Uninstall Control:PC (use a tool like CCleaner or something similar)
- Remove all cookies, etc, from the browser (again CCleaner may be your friend)
- Reboot the PC
- Try again


Wonderful perfect quadraphonic sound with distortion levels so low as to make a brave man weep smile
Top
Page 1 of 2 1 2 >

Moderator:  Carl, Duncs, ncpl 
Who's Online
4 registered (JimK, JRZDRM, Jdb-si, Kent in Welly), 22 Guests and 6 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newest Members
Rorti, Nomis47, MBx100, Unicornlatte, ChrisW
4629 Registered Users
Top Posters (30 Days)
3dit0r 69
Ian 40
Ratbert 40
VirusKiller 37
Carl 35
Top Posters
VirusKiller 12317
Fiddler 8659
ncpl 8432
Carl 7688
Ian 7441
Forum Stats
4,629 Registered Members
17 Forums
24,801 Topics
253,505 Posts

Most users ever online: 211 @ 2015-05-05 14:40
Meridian  |  Media Centre  |  Support  |  Firmware Release Notes  |  RSS Systems  |  RSS Streaming  |  RSS Restaurant