Google Search  |  Meridian Systems  |  Meridian Streaming  |  Restaurant  |  WiKi  |  Duncan's Meridian Info  |  Board Rules  |  Restaurant Rules
Page 1 of 3 1 2 3 >
Topic Options
Rate This Topic
#228303 - 2015-01-18 09:39 Explorer 2 not showing power light but hot
Registered: 2014-04-25
Posts: 87
Jose_Howay Offline
Hitchhiker
Jose_Howay Offline
Hitchhiker

Registered: 2014-04-25
Posts: 87
Loc: Pinole CA, USA
My Explorer 2 was working with no problems, all I did was unplug the USB cable out then tried to use it.

No more power and it feels warm.

Only a week a old serial e200eb


861v4 LPSU, DSP6000 (D6000 originally)upgraded 96/24 with H1212 tweeters, DSP5500HC with Excel tweeter 96/24, M33 rear speakers, Explorer 1 to 861v4-Toslink Roon/Tidal. Oppo BDP80 via IA45 card.
Top
#228310 - 2015-01-18 16:22 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Jose_Howay]
Registered: 2008-05-23
Posts: 7,477
Carl Offline
President of the Imperial Galactic Government
Carl Offline


President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2008-05-23
Posts: 7,477
Loc: Central England, UK
Hi,

Sorry to hear this.

I doubt there's much you can do with it, so I'd advise your supplier and ask for it to be replaced with a new one.

Regards,
Carl


861v6+ID40, HD621, 8000.2, 7200HC, 7200, SKYQ Silver, PS3, PDP-LX6090, QNAP TS870-Pro (8*6TB), Roon, iPadAir2.
[In Reserve] C15, MD600 (2*3TB), TwinStore RM (2*2TB)
Top
#228319 - 2015-01-18 20:47 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Carl]
Registered: 2014-04-20
Posts: 61
shiggins Offline
Mostly harmless
shiggins Offline
Mostly harmless

Registered: 2014-04-20
Posts: 61
Loc: Esher, Surrey, UK
Exactly the same happened with mine. Returned it for a replacement (via Amazon) which has been working fine every day since.


Lounge: DSP5000(18bit), DSP5000C, DSP33, 568.1, Quad L-Sub
Bedroom: DSP5000(24bit), Roon
Top
#228464 - 2015-01-21 18:54 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: shiggins]
Registered: 2006-03-27
Posts: 26
DennisWaugh Offline
Harmless
DennisWaugh Offline
Harmless

Registered: 2006-03-27
Posts: 26
Loc: Northampton, UK
Same problem here.
Supplier (Russ Andrews) replaced it without issue.


NUC i7, Roon, HQ Player, Lampizator L4G5, Meridian Explorer 2, MRendu + linear PS, EAR V20, Woo Audio WA22, Senn 800, Audeze LCD XC, PMC GB1i.
Top
#228465 - 2015-01-21 18:59 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: DennisWaugh]
Registered: 2010-12-09
Posts: 3,070
Ratbert Offline
Hooloovoo
Ratbert Offline
Hooloovoo

Registered: 2010-12-09
Posts: 3,070
Loc: Europe
Seems to be a higher failure rate than the Explorer 1's, or did nobody report in when they failed?

Russ


.
Top
#228497 - 2015-01-21 22:54 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Ratbert]
Registered: 2008-05-23
Posts: 7,477
Carl Offline
President of the Imperial Galactic Government
Carl Offline


President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2008-05-23
Posts: 7,477
Loc: Central England, UK
Reported on here:

Explorer 1 failures = 0
Explorer 2 failures = 2

The Explorer 2 is infinitely more unreliable than 1.
OR
Statistically unsound (not enough sample data).

Regards,
Carl wink


861v6+ID40, HD621, 8000.2, 7200HC, 7200, SKYQ Silver, PS3, PDP-LX6090, QNAP TS870-Pro (8*6TB), Roon, iPadAir2.
[In Reserve] C15, MD600 (2*3TB), TwinStore RM (2*2TB)
Top
#228499 - 2015-01-21 23:28 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Carl]
Registered: 2006-11-08
Posts: 3,937
dpstjp Offline
Vogon Civil Servant
dpstjp Offline
Vogon Civil Servant

Registered: 2006-11-08
Posts: 3,937
Loc: London, England
Let's hope you're right on the latter, Carl, otherwise it will become known as "Manufacturing Quality Awful"


Sooloos, Roon, G series (with LPS upgrade), 800 series (with LPS upgrade), HD621, AC200, Prime and PS, DSPs old and new.

Purdeys, Moke, Leica, 'Blad. Only the best.
Top
#228500 - 2015-01-21 23:32 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: dpstjp]
Registered: 2009-09-13
Posts: 5,324
Ludwig Offline
President of the Imperial Galactic Government
Ludwig Offline
President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2009-09-13
Posts: 5,324
Loc: Europe
Originally Posted By: dpstjp
Let's hope you're right on the latter, Carl, otherwise it will become known as "Manufacturing Quality Awful"

Only by people who are easily swayed by what they read on the internet. wink


Ex-moderator
Sitting room: 818v3, 8kSE
Office: 818v3, Stax SRM-T1, Stax SR404LE
TV room: HD621, 518, D33
Kitchen: MS200, Genelec 6010 actives
Server: Roon/NUC/Touchscreen

Oldest audio file: 1889 Edison cylinder
Top
#228503 - 2015-01-21 23:59 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Carl]
Registered: 2010-12-09
Posts: 3,070
Ratbert Offline
Hooloovoo
Ratbert Offline
Hooloovoo

Registered: 2010-12-09
Posts: 3,070
Loc: Europe
Originally Posted By: Carl
Reported on here:

Explorer 1 failures = 0
Explorer 2 failures = 2

The Explorer 2 is infinitely more unreliable than 1.
OR
Statistically unsound (not enough sample data).

Regards,
Carl wink


I make it 3 if I count the posts on this page, still an unrepresentative sample I agree, but interesting nonetheless.

Russ


.
Top
#228504 - 2015-01-22 00:03 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Ludwig]
Registered: 2006-11-08
Posts: 3,937
dpstjp Offline
Vogon Civil Servant
dpstjp Offline
Vogon Civil Servant

Registered: 2006-11-08
Posts: 3,937
Loc: London, England
Originally Posted By: Ludwig
Only by people who are easily swayed by what they read on the internet. wink
That would explain why "most people think DSD sounds better". You get a lot of that on the Internet.


Sooloos, Roon, G series (with LPS upgrade), 800 series (with LPS upgrade), HD621, AC200, Prime and PS, DSPs old and new.

Purdeys, Moke, Leica, 'Blad. Only the best.
Top
#228505 - 2015-01-22 00:06 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: dpstjp]
Registered: 2002-02-14
Posts: 8,295
ncpl Offline
President of the Imperial Galactic Government
ncpl Offline

President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2002-02-14
Posts: 8,295
Loc: Surrey, UK
The issue is of course that the population that have no issue do not post about it. Something about 'O-level sets theory' is forcing it's way into my head...


Rgds,
Nick

#15SE
Top
#228506 - 2015-01-22 00:13 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: ncpl]
Registered: 2009-09-13
Posts: 5,324
Ludwig Offline
President of the Imperial Galactic Government
Ludwig Offline
President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2009-09-13
Posts: 5,324
Loc: Europe
If it helps the statistics, I stepped on my Explorer1 hard enough for there to be a crunching sound, and it still works perfectly. crazy


Ex-moderator
Sitting room: 818v3, 8kSE
Office: 818v3, Stax SRM-T1, Stax SR404LE
TV room: HD621, 518, D33
Kitchen: MS200, Genelec 6010 actives
Server: Roon/NUC/Touchscreen

Oldest audio file: 1889 Edison cylinder
Top
#228507 - 2015-01-22 00:14 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Ludwig]
Registered: 2010-12-09
Posts: 3,070
Ratbert Offline
Hooloovoo
Ratbert Offline
Hooloovoo

Registered: 2010-12-09
Posts: 3,070
Loc: Europe
smile

Russ


.
Top
#228511 - 2015-01-22 01:05 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Ludwig]
Registered: 2004-08-07
Posts: 7,270
Ian Offline
President of the Imperial Galactic Government
Ian Offline
President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2004-08-07
Posts: 7,270
Loc: Surrey, England, UK
Originally Posted By: Ludwig
If it helps the statistics, I stepped on my Explorer1 hard enough for there to be a crunching sound, and it still works perfectly. crazy
You've been reading all the internet posts about boot loaders haven't you? Don't want to tell you this but thats not what they meant.


Meridian owner since 1992
DSP5000 96/24, MC200, Prime & PSU, Focal Elear, Explorer 1 & 2, F80, 200/203 and various Sonos.
Top
#228516 - 2015-01-22 01:41 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Ludwig]
Registered: 2011-02-02
Posts: 2,096
Hector Online content
Knows where his towel is
Hector Online content
Knows where his towel is

Registered: 2011-02-02
Posts: 2,096
Loc: Midlands, UK
Glad to hear your Explorer is OK!

How are your Metatarsus?

Can you still press the loud pedal on the Steinway? wink

Hector


AV: Thorens TD160B, SME, ShureV15MK2, 500, 598, 861v4, DSP7200.1LR, DSP3300HC Samsung UE55, SkyHD.
DINING: MS600, AC200, DSP5200SLLR.
STUDY 504, SB Touch, 2x MD600, C15, 808.6, 5200SE, Mac & PC, Explorer v1, Prime+PS Grado GS1000i
HORIZONTAL: M80, MS200, Red Rose Spirit + Sonus Faber Toys
A capella to Zydeco
Top
#228523 - 2015-01-22 10:06 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Hector]
Registered: 2014-04-25
Posts: 87
Jose_Howay Offline
Hitchhiker
Jose_Howay Offline
Hitchhiker

Registered: 2014-04-25
Posts: 87
Loc: Pinole CA, USA
Well my supplier should receive it back tomorrow, hopefully I will get my replacement soon.


861v4 LPSU, DSP6000 (D6000 originally)upgraded 96/24 with H1212 tweeters, DSP5500HC with Excel tweeter 96/24, M33 rear speakers, Explorer 1 to 861v4-Toslink Roon/Tidal. Oppo BDP80 via IA45 card.
Top
#247391 - 2016-02-25 02:50 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Jose_Howay]
Registered: 2012-09-21
Posts: 5
Bill Digges Offline
Harmless
Bill Digges Offline
Harmless

Registered: 2012-09-21
Posts: 5
Loc: Atlanta, GA, USA
Mine just failed, less than a month old. Amazon return accepted. There were two others in the Amazon comments with the same issue. Should I buy this locally or try Amazon again?


DSP 5000 front, DSP 5000HC Center, DSP 33 Rear, Totem Storm Subwoofer, G68, Squeezebox Touch.
Top
#247393 - 2016-02-25 09:12 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Bill Digges]
Registered: 2014-04-20
Posts: 61
shiggins Offline
Mostly harmless
shiggins Offline
Mostly harmless

Registered: 2014-04-20
Posts: 61
Loc: Esher, Surrey, UK
My replacement from Amazon is still working well. Get's used every day in the office. Even has the blue MQA light laugh


Lounge: DSP5000(18bit), DSP5000C, DSP33, 568.1, Quad L-Sub
Bedroom: DSP5000(24bit), Roon
Top
#247442 - 2016-02-26 18:40 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: shiggins]
Registered: 2015-02-21
Posts: 27
Buellerich Offline
Harmless
Buellerich Offline
Harmless

Registered: 2015-02-21
Posts: 27
Loc: Wuppertal, Germany
I recommend to not simply unplug the Explore (2) if it is still on power. The best means to disconnect it from your PC is to shut down your computer and disconnect it afterwards.
I have always done so and until now I have never had issues, neither with an Explorer1, nor with the 2.

Top
#256161 - 2016-12-18 15:12 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Buellerich]
Registered: 2004-12-09
Posts: 6,067
ChrisLayerUK Offline
President of the Imperial Galactic Government
ChrisLayerUK Offline
President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2004-12-09
Posts: 6,067
Loc: Colchester, Essex, UK
This is awkward, but I have borrowed an Explorer 2 from a friend. It was working lovely with QNAP and Roon.

I went to it just now and it's dead. No Lights but still warm to touch.
I hope he has some warranty.

Any idea's? Chris


No 18 in the Hall of fame smile I have simple tastes; I am content to settle for the best: GIK monster bass panels, rear wall.
MC200 500GB, QNAP TVS 471i3. Roon into 2 MS200's. Explorer 2. Bluesound Pulse 2 and Mini. 596 v1.89.2, 518, G61R, M60.2 Rosewood, M33C, M33 Rears, M1500 Sub, Foxsat HD, Sony Blu Ray, Pioneer 5090, 2 Chromecast's for LRB videos.
Top
#256165 - 2016-12-18 17:01 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: ChrisLayerUK]
Registered: 2009-11-10
Posts: 1,049
CMB Integrations - Bruce Offline
Meridian Partner Pan-dimensional being
CMB Integrations - Bruce Offline
Meridian Partner
Pan-dimensional being

Registered: 2009-11-10
Posts: 1,049
Loc: Lexington, South Carolina, USA
Sorry for your troubles but all Explorer 2's should still be under warranty.


www.cmbintegrations.com

Personal System #1 Theta Digital Cassablanca 4, 818v3, 218, DSP8000.2SE, DSP7200SEHC, Boston Acoustics Lynnfield 500L series 2, Monitor Audio Silver 10, ATI 200WX5 Amp, JVC RS15, Black Diamond Zero Edge screen. QNAP TS-251 3TB
Personal System #2 F80.

Crestron control and multi room audio via Meridian 258 amplifiers.
Top
#256166 - 2016-12-18 17:33 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: CMB Integrations - Bruce]
Registered: 2004-12-09
Posts: 6,067
ChrisLayerUK Offline
President of the Imperial Galactic Government
ChrisLayerUK Offline
President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2004-12-09
Posts: 6,067
Loc: Colchester, Essex, UK
Thanks for that, I'll make the call to my friend with the news.


No 18 in the Hall of fame smile I have simple tastes; I am content to settle for the best: GIK monster bass panels, rear wall.
MC200 500GB, QNAP TVS 471i3. Roon into 2 MS200's. Explorer 2. Bluesound Pulse 2 and Mini. 596 v1.89.2, 518, G61R, M60.2 Rosewood, M33C, M33 Rears, M1500 Sub, Foxsat HD, Sony Blu Ray, Pioneer 5090, 2 Chromecast's for LRB videos.
Top
#256177 - 2016-12-19 16:15 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: ChrisLayerUK]
Registered: 2008-04-29
Posts: 137
Drongo Offline
Hitchhiker
Drongo Offline
Hitchhiker

Registered: 2008-04-29
Posts: 137
Loc: Colchester, UK
Originally Posted By ChrisLayerUK
Thanks for that, I'll make the call to my friend with the news.
That's MY Explorer 2! shocked
Originally Posted By CMB Integrations - Bruce
but all Explorer 2's should still be under warranty.
I hope so. I'll contact Rick as it came from Audio Images.

Top
#256179 - 2016-12-19 17:08 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: ChrisLayerUK]
Registered: 2003-10-04
Posts: 1,844
spinaltap Offline
Knows where his towel is
spinaltap Offline
Knows where his towel is

Registered: 2003-10-04
Posts: 1,844
Loc: Bournville, UK
Originally Posted By ChrisLayerUK
Thanks for that, I'll make the call to my friend with the news.

He was his friend. whistle


My Mac can go all the way to XI

Meridian owner since 1994 - Mac user since 1988.
Top
#256180 - 2016-12-19 17:25 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: spinaltap]
Registered: 2004-12-09
Posts: 6,067
ChrisLayerUK Offline
President of the Imperial Galactic Government
ChrisLayerUK Offline
President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2004-12-09
Posts: 6,067
Loc: Colchester, Essex, UK
Oops !!!!!


No 18 in the Hall of fame smile I have simple tastes; I am content to settle for the best: GIK monster bass panels, rear wall.
MC200 500GB, QNAP TVS 471i3. Roon into 2 MS200's. Explorer 2. Bluesound Pulse 2 and Mini. 596 v1.89.2, 518, G61R, M60.2 Rosewood, M33C, M33 Rears, M1500 Sub, Foxsat HD, Sony Blu Ray, Pioneer 5090, 2 Chromecast's for LRB videos.
Top
#256271 - 2016-12-23 13:15 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Drongo]
Registered: 2008-04-29
Posts: 137
Drongo Offline
Hitchhiker
Drongo Offline
Hitchhiker

Registered: 2008-04-29
Posts: 137
Loc: Colchester, UK
Originally Posted By Drongo
Originally Posted By ChrisLayerUK
Thanks for that, I'll make the call to my friend with the news.
That's MY Explorer 2! shocked
Originally Posted By CMB Integrations - Bruce
but all Explorer 2's should still be under warranty.
I hope so. I'll contact Rick as it came from Audio Images.


I posted my Explorer2 to Rick at Audio Images on Wednesday.

Yesterday; I got a message from Rick to say that he had received the Explorer2; tested it and confirmed that it was faulty.

Today I have just received a brand new replacement Explorer2!

What great service from both Rick and Meridian! smile

Thank you both very much.

Top
#256277 - 2016-12-23 14:26 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: Drongo]
Registered: 2004-12-09
Posts: 6,067
ChrisLayerUK Offline
President of the Imperial Galactic Government
ChrisLayerUK Offline
President of the Imperial Galactic Government

Registered: 2004-12-09
Posts: 6,067
Loc: Colchester, Essex, UK
Of course the service from me was rubbish.... Lol
So glad this was sorted with exceptional customer service.

Happy Christmas all, Chris smile


No 18 in the Hall of fame smile I have simple tastes; I am content to settle for the best: GIK monster bass panels, rear wall.
MC200 500GB, QNAP TVS 471i3. Roon into 2 MS200's. Explorer 2. Bluesound Pulse 2 and Mini. 596 v1.89.2, 518, G61R, M60.2 Rosewood, M33C, M33 Rears, M1500 Sub, Foxsat HD, Sony Blu Ray, Pioneer 5090, 2 Chromecast's for LRB videos.
Top
#264277 - 2017-05-15 17:09 Re: Explorer 2 not showing power light but hot [Re: ChrisLayerUK]
Registered: 2016-05-07
Posts: 3
MikeBell56 Offline
Harmless
MikeBell56 Offline
Harmless

Registered: 2016-05-07
Posts: 3
Loc: London, UK
Hi, My Explorer 2 also just went last week after I unplugged it. No power light but still running warm. Not recognised on USB port. Tried several computers that I had it running on before but no joy. Such a pity as I guess it is now out of warranty. When it wass working it sounds so brilliant listening with my Grado GS1000's.

Hope they fix this problem. I am reluctant to purchase another one given it does not appear to be an isolated problem.
Mike Bell

Top
Page 1 of 3 1 2 3 >

Moderator:  Carl, Duncs, ncpl 
Who's Online
9 registered (Gianni, Hector, Bobfett, Colin Triggs, Altus, lord_lordy), 51 Guests and 3 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Newest Members
Barry_G, 964RS, miguelito, Grandluc, ZekeTheWeak
4549 Registered Users
Top Posters (30 Days)
spinaltap 50
CMB Integrations - Bruce 39
Ratbert 38
Gianni 38
RobertW 37
Top Posters
VirusKiller 12164
Fiddler 8627
ncpl 8295
Carl 7477
Ian 7270
Forum Stats
4,549 Registered Members
17 Forums
24,082 Topics
248,050 Posts

Most users ever online: 211 @ 2015-05-05 14:40
Meridian  |  Media Centre  |  Support  |  Firmware Release Notes  |  RSS Systems  |  RSS Streaming  |  RSS Restaurant